Hennep is de enige plant die je kan voeden, kleden, huisvesten en genezen. Van het zuiveren van de lucht tot het regenereren van mensen, dieren en zelfs grond, kan niemand betwisten dat hennep goed is voor de planeet.
Hennep kan worden gebruikt om meer dan 25.000 producten te produceren. Het kan worden gebruikt om alles te maken, van hennepplastic tot hennepplastic. Vanwege het lage ligninegehalte kan hennep worden verpulverd met minder chemicaliën dan met hout. Zijn natuurlijke helderheid kan de noodzaak om chloorbleekmiddel te gebruiken overbodig maken, wat betekent dat er geen giftige dioxine in de stromen wordt gedumpt.
Hier zijn nog een paar van de manieren waarop hennep gunstig is voor de planeet.
Hennep Plastic
Onze afhankelijkheid van plastic heeft verwoestende gevolgen voor de planeet. Nu meer steden plastic beginnen te verbieden, is het duidelijk dat we er veel te veel van gebruiken, en minder zouden moeten gebruiken. Alleen al het gebruik van herbruikbare boodschappentassen heeft een aanzienlijke impact op het milieu. Veel mensen investeren in draagbare metalen rietjes en bedrijven verbieden plastic gebruiksvoorwerpen. Hoewel er veel manieren zijn waarop we kunnen bezuinigen op plastic gebruik, is een geweldige manier om te bezuinigen op plastic in plaats daarvan het gebruik van hennepplastic.
Hennep is een veel betere bron voor het maken van plastic omdat het ongeveer 65-70% cellulose bevat. Hennep plastic is een betaalbare, bio-based, en concurreert met engineering compounds in eigenschappen zoals een hoge stijfheid en een hoge warmtetolerantie. Het is ongelooflijk sterk en kan zelfs worden gebruikt in de bouw van huizen en auto’s.
Hennep vs katoen
Katoen heeft twee keer zoveel land nodig als hennep. Hennep produceert twee keer zoveel vezels per hectare. Katoen heeft 9.123 L nodig om te groeien en 1 kg vezels, terwijl hennep slechts 2.123 L nodig heeft om 1 kg vezels te laten groeien. Katoen vervuilt het water en laat het land verkoold achter vanwege de behoefte aan pesticiden en onkruidverdelgers.
Hennep helpt de bodem te regenereren
Hennep ontgift de bodem tijdens de groei om schadelijke chemicaliën en vervuilende stoffen te verwijderen. De stengel en de bladeren van de hennepplant zitten vol met voedingsstoffen zoals stikstof en zuurstof die de bodem afbreken en verrijken. Dit gebeurt terwijl de plant rijpt en bladmaterie op de grond valt. Als de plant ontbindt, vult hij de bodem aan met die waardevolle voedingsstoffen.
Hennep Ademt Co2
Hennep ademt vier keer de kooldioxide van bomen in. Dit betekent dat het de luchtzuiveraar van moeder natuur is. De plant vangt snel kooldioxide op uit de atmosfeer en maakt wat we inademen veel schoner. Een hectare industriële hennep kan 15 ton CO2 per hectare opnemen. Ter vergelijking: landbouwgrondgebruik stoot ongeveer 3 ton CO2 per hectare uit. Door de snelle groei van hennep is het ook een van de snelste CO2-omzettingsinstrumenten die beschikbaar zijn, efficiënter dan agro-bosbouw.
Hennep heeft geen pesticiden nodig…
Hennep kan worden gekweekt zonder het gebruik van herbiciden, pesticiden of fungiciden. Het staat in de top 5 van 23 gewassen voor biodiversiteitsvriendelijkheid en presteert beter dan alle belangrijke gewassen zoals tarwe, maïs of koolzaad. Het is bewezen dat blootstelling aan deze vervelende stoffen milieuproblemen zoals waterverontreiniging veroorzaakt en is ook in verband gebracht met gezondheidskwesties zoals kanker. Een mogelijke oplossing? Gebruik hennep over de hele wereld en verminder het aantal giftige en vervuilende stoffen in onze lucht en ons water.
Hennepgevechten tegen ontbossing
In het huidige tempo wordt geschat dat 55% van de regenwouden weg zou kunnen zijn tegen 2030 – Maar er is hoop in hennep! Terwijl bomen jaren nodig hebben om te rijpen, kan hennep in slechts vier maanden worden gekweekt.
Al deze feiten zijn er… en worden ondersteund met onderzoek en studies. Het maakt me benieuwd waarom hennep niet reeds bomen als bron van grondstof voor papier heeft vervangen?
Laten we meer hennep gebruiken – en de planeet redden!