Nigella Sativa

Nigella Sativa

Zou je het met me eens zijn als ik zei, op vakantie gaan met kinderen is vermoeiend?! Hoewel ik geniet, klaag ik ook aan het eind van elk zomeruitstapje! Klinkt dat bekend? Lees verder.

Dit jaar zijn mijn vakantieplannen met het gezin vrij eenvoudig, goedkoop maar ook veel quality time om met de geliefden door te brengen. Ik heb net een lijstje gemaakt met must-watch-films, met een aantal leuke ideeën voor een snacks en popcorn.

Een van mijn grote interesse is het beter leren kennen van de Egyptische cultuur, de graven en de farao’s. Laatst maakte een documentaire film over de Egyptische farao Toetanchamon een enorme indruk op mij.

Hier is de verwijzing, terwijl ik net was begonnen met het schrijven van mijn volgende blogartikel over zwarte komijnzaadolie (nigella sativa – black seed), was ik aangenaam verrast om te weten dat er zwarte zaden werden gevonden in het graf van Toetanchamon! WOW! Wat heb ik nog meer nodig om mijn enthousiasme op te krikken om te schrijven over Nigella Sativa?

Nigella Sativa

Volgens Wikipedia is Nigella sativa een eenjarige bloeiende plant in de familie Ranunculaceae, afkomstig uit een grote regio van het oostelijke Middellandse Zeegebied, Noord-Afrika, het Indiase subcontinent en West-Azië.

Het is ook bekend onder de namen zwarte komijn, nigella, Kalo jeera, kalonji of kalanji. Of gewoonweg aangeduid als het zwarte zaad.

De morfologie van de plant komt voort uit een overzichtsstudie over het medische kruid Nigella sativa. Het is een eenjarige bloeiende plant die van 20-90 cm hoog wordt. De bloemen zijn helderwit, geel, roze, lichtblauw of paars met 5 tot 10 bloemblaadjes. De bladeren zien er uniek uit, zoals je ziet op de foto hierboven, ze zijn smal en naaldvormig. Het centrale fruitgedeelte is groot en lijkt op een gepofte capsule die bestaat uit 3 tot 7 verenigde follikels, die elk talrijke zaden bevatten.

Een studie getiteld “Van hier tot in de eeuwigheid – het geheim van de farao’s”: Therapeutisch potentieel van zwarte komijnzaadjes en verder” citeert dat zwarte komijn de weg is naar ‘From Life here to Eternity’.

Verder kon het gebruik van deze zaden worden getraceerd uit de klassieke Griekse periode, in bijbelse verwijzingen, en in de oude Egyptische cultuur. Hoewel elke cultuur verwijst naar Nigella sativa in verschillende namen, zoals ‘Panacea’ in het oude Latijn wat ‘genezen-alles’ betekent, wordt ‘Habbah Sawda’ in het Arabisch vertaald als ‘Zaadjes van de zegen’. Kalonji in India, en Hak Jung Chou in China. Het is dus duidelijk dat het geneeskrachtige kruid al sinds mensenheugenis gewaardeerd wordt.

Volgens een studie zijn zwarte zaden erg populair in verschillende traditionele geneeskundige systemen zoals Unani en Tibb, Ayurveda en Siddha.

Een verslag meldde dat Koning Toetanchamon een flesje zwarte zaadolie in zijn graf bewaarde. Men gelooft dat sommige artsen in Farao’s tijd zwart zaad gebruikten voor de behandeling van verkoudheid, hoofdpijn, ademhalings- en spijsverteringsstoornissen, kiespijn, infecties, inflammatoire aandoeningen en allergieën. Het is verbazingwekkend om op te merken dat Cleopatra Nigella sativa gebruikte voor haar schoonheid en gezondheid; Koningin Nefertiti gebruikte zwarte zaadolie om glans en schoonheid aan haar haar en nagels te brengen.

Farmacologie van zwart zaad, zwarte zaadolie

Verschillende studies hebben verslag uitgebracht over de talrijke farmacologische voordelen van Nigella sativa en het is een van de best gerangschikte evidence-based kruidengeneesmiddelen.

Bijvoorbeeld, volgens een 2013 review verslag een aantal van de medische symptomen dat zwarte zaden zijn dat ze antidiabetische, antikanker, immunomodulator, pijnstillende, antimicrobiële, anti-inflammatoire, spasmolytische, bronchodilator, hepatoprotective, renale beschermende, gastro-beschermende, anti-oxidant eigenschappen, enz.

Een aantal van de gezondheidsvoorwaarden waarvoor zwarte zaden in de volksmond worden gebruikt zijn:

 • Hoofdpijn
 • Tandpijn
 • Astma
 • Artritis
 • Darmklauwen
 • roze oog (conjunctivitis)
 • Verlichting van de ontsteking

Studies tonen aan dat zwarte zaden helpen het immuunsysteem te reguleren en gunstig zijn bij de behandeling van chronische, allergische en hormonale ziekten.

Nigella sativa kan in vele vormen worden gebruikt. Bijvoorbeeld, alleen de ruwe zaden, poeders, pasta en olie.

Bijvoorbeeld, het kauwen en doorslikken van een lepel geroosterde zwarte zaden kan het braken stoppen, een tinctuur bereid uit de zaden is nuttig bij indigestie, verlies van eetlust, diarree, waterzucht, amenorroe, en dysmenorroe. Ze worden ook gebruikt bij de behandeling van wormen en huiduitbarstingen. Zwarte zaadolie kan veilig worden gebruikt voor uitwendige toepassing op de huid als een antiseptisch en lokaal verdovingsmiddel.

Zwart zaad in de keuken

We hebben begrepen dat Nigella sativa een sterke historische achtergrond heeft, zowel voor het gebruik ervan als voor de betekenis ervan in het folkloremiddel. Dat gezegd hebbende, is het redelijk om de waarde ervan in de keukens van verschillende culturen over de hele wereld met elkaar te verbinden.

Ten eerste hebben Nigella sativa zaden een uitgesproken smaak en aroma die doordringend, bitter en mild kruidig is. Daarom is het goed te combineren als smaakmaker voor elk recept, inclusief augurken, curry’s, salade, enz. Het wordt ook toegevoegd aan brood, yoghurt, sauzen, enz.

Ten tweede zijn de meeste traditionele kruiden altijd al opgenomen in een dagelijks dieet dat niet alleen smaak toevoegt, maar ook de algehele gezondheid bevordert.

Bijvoorbeeld, zwarte zaden die in de volksmond bekend staan als ‘Jeera’ in de Indiase keuken zijn er in twee verschillende kleuren bruin en zwart. Beide worden door elkaar gebruikt in soepen, thee, pap, voorgerechten, hoofdgerecht recepten, snackbereidingen en bonenkruiden.

Zeker, zwarte zaden nemen een prominente plaats in in de wereldwijde keuken en voegen waarde toe aan de gastronomie en de gezondheid.

Ik sta te popelen om van jou te horen. Schrijf me hoe jouw cultuur dit medicinale kruid Nigella sativa heeft omarmd.

Chemische samenstelling van zwart zaad

In een overzichtsstudie van 2016 over onderzoek naar medicinale planten op Nigella sativa, is gemeld dat zwart zaad meer dan 100 fytochemische bestanddelen bevat. Deze fytochemicaliën werken onderling samen en produceren een synergetisch effect op het immuunsysteem van het lichaam. Het onderzoek wijst er ook op dat van deze 100 bestanddelen er slechts negenenzestig zijn gekarakteriseerd en geïdentificeerd.

Op dit punt is het opmerkelijk om de vergelijkende analyse van Cannabis sativa in te brengen. Er zijn honderden cannabinoïdes die uit de cannabisplant kunnen worden afgeleid. Slechts enkele zijn in aanmerking genomen voor onderzoek en twee daarvan zijn het meest besproken, namelijk THC en CBD. studies spreken over de voordelen van Sativa-rassen van cannabis op het menselijk lichaam.

Volgens een overzichtsstudie zijn enkele van de meest actieve verbindingen van zwarte zaden thymoquinone, thymohydroquinone, dithymoquinone, 4-terpineol, t-anethol, sesquiterpene longifolene, α-pineen en thymol.

Een studie uit 2017 geeft aan dat in het jaar 1959 werd gesynthetiseerd dat het belangrijkste bioactieve bestanddeel van Nigella sativa Thymoquinone is, dat verantwoordelijk is voor de vele biologische effecten.

Bovendien bevatten Nigella sativa zaden ook alfa-hederine, een wateroplosbaar pentacyclisch triterpeen, en saponine, een potentieel antikanker middel. Er worden ook sporen van carvon, limoneen en citronellol gevonden. Verschillende studies melden dat deze zwarte zaden eiwitten, vetten, koolhydraten, vitaminen uit ruwe vezels en mineralen bevatten.

De zaden bevatten ook een goede hoeveelheid verschillende vitaminen en mineralen. Zo bevatten de zaden caroteen dat door de lever wordt omgezet in vitamine A. De wortel en de scheut van Nigella sativa zouden vanillezuur bevatten.

De literatuur over de farmacologie van Nigella sativa is uitputtend, kortom, we kunnen concluderen dat de meeste therapeutische eigenschappen van deze plant te wijten zijn aan de aanwezigheid van thymoquinone (TQ) dat een belangrijk actief chemisch bestanddeel van het kruid is.

Therapeutisch potentieel van Nigella sativa

Naast de talrijke farmacologische voordelen die hierboven zijn besproken, geven literatuuroverzichten van Nigella sativa enkele belangrijke therapeutische mogelijkheden aan.

Ze kunnen worden samengevat als:

 • Een studie van 2019 legt de nadruk op de oxidatieve stress in pathologische omstandigheden, die verschillende neurologische stoornissen en endocriene ziekten veroorzaakt. En onder de verschillende in de natuur voorkomende geneeskrachtige planten is Nigella sativa gerapporteerd voor zijn effectieve anti-oxidant activiteiten.
 • Verder hebben antioxidanten activiteiten een opmerkelijk effect op de onvruchtbaarheid van mannen. Omdat spermadysfunctie het kernprobleem van deze aandoening is, verbeteren antioxidanten de vruchtbaarheidsstatus door het aantal spermatozoïden te verhogen.
 • De studie van 2013 meldt dat thymoquinone (TQ) een beschermende rol speelt bij de testikeltoxiciteit bij mannen. Toediening van TQ kan de destructieve effecten van methotrexaat (immuunsysteem onderdrukker) op de testikelweefsels verminderen.
 • Dezelfde studie vestigt ook de aandacht op de effecten van Nigella sativa op de longbeschermende activiteit en de anti-astmatische effecten, omdat het de mogelijkheid heeft om tracheale congestie op te heffen. De studie concludeert positieve effecten van gecontroleerde groepsexperimenten uitgevoerd op astmatische patiënten die Nigella sativa infusies kregen toegediend.
 • Kortom, Nigella sativa’s sleutelcomponent Thymoquinone produceert samen met honderden andere verbindingen talrijke positieve effecten voor het behoud van een perfecte homeostase in het lichaam.

Conclusie

Tijden zijn veranderd, levensstijlen zijn veranderd, als gevolg daarvan zijn ook onze eetgewoonten veranderd. Dit heeft geleid tot het uitbreken van verschillende nieuwe ziekten die vragen om een bewustere actie voor het behoud van een goede gezondheid.

Het toenemende belang dat wordt gehecht aan ziektepreventie en -beheer heeft de weg vrijgemaakt voor het zoeken naar veilige oplossingen, zoals alternatieve en complementaire geneeskunde. Bewustwording over het opnemen van plantaardige derivaten, kruiden en specerijen in jouw dagelijkse voeding is een gezonde trend die de geest van de burgers aanwakkert. Het meest voorkomende onderwerp dat mensen over de hele wereld met elkaar verbindt is de gastronomie. Mensen proberen nieuwe keukens uit, putten inspiratie en goede praktijken uit wereldwijde culturen. Als dit jou ook interesseert, lees dan hoe jij jouw gastronomisch quotiënt kunt verbeteren.

Een studie over Nigella sativa meldt dat volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) meer dan driekwart van de gemeenschappen in landen met beperkte middelen afhankelijk is van medicinale planten voor hun primaire gezondheidszorg. Dit is zeker een punt van zorg, aangezien meer dan 60% van de samenlevingen geen toegang heeft tot goede gezondheidszorg en zich geen allopathische geneesmiddelen kan veroorloven.

Traditionele geneeskrachtige planten trekken zeker meer aandacht en toepassing. Als deze trend zich op een positieve manier vermenigvuldigt, zouden de geneesmiddelen op basis van planten toegankelijker en betaalbaarder kunnen worden voor verschillende delen van de samenleving.

GEPUBLICEERD DOOR AKESO (freelance writer)

I am Akeso. A seeker. Natural medicine is what I seek. I have been ardently practicing a lifestyle led way of living for the past five years and I am very happy about it. Rediscovering our ancient cultures, learning about contemporary healing practices, and alternative medicines, and trying them out is my all-time passion.

Terug naar blog
Vorig artikel

Volgend artikel

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.