WAT IS TULSI (HEILIGE BASILICUM)?

WAT IS TULSI (HEILIGE BASILICUM)?

Tulsi of heilige basilicum is een populair kruid dat afkomstig is uit het noord-centrale deel van het Indiase subcontinent. De Hindoe-cultuur beschouwt Tulsi als heilig vanwege de immense medicinale, mythologische en spirituele waarde.

Een moeder klaagde bij de dokter dat haar dochter te lui is en de hele dag in bed ligt en gist en wax eet. En ongerust vroeg ze, “wat gaat er met haar gebeuren”? De dokter antwoordde kalm, “ze zal herrijzen en stralen.”

Op dezelfde manier, kennis over de Tulsi plant en het opnemen ervan in je dagelijkse voeding is zeker om je te doen herrijzen en stralen met een grote gezondheid.

In mijn onderzoek na de botanische geschenken van moeder natuur te onderzoeken en te bestuderen, neemt Tulsi of heilige basilicum een bijzondere plaats in. Het geeft mij veel vreugde om met jou te delen over wat ik heb geleerd.

Tegen 2023 zal de wereldmarkt voor basilicumzaad naar verwachting met 92,37 miljoen USD groeien.

Daarom wil ik in dit artikel de kennis over de heilige basilicum met je delen van volgende punten:

  • Geslacht Ocimum van de tulsiplant
  • Morfologie – verschillende soorten basilicum identificeren
  • Tulsi in verschillende geneeswijzen
  • Gezondheidsvoordelen en
  • Culinair gebruik van Tulsi

Ocimum basilicum of Tulsi

Ten eerste zijn Ocimum basilicum, Ocimum tenuiflorum of Ocimum sanctum de wetenschappelijke namen voor basilicum. In een studie wordt de term ‘Ocimum’ gebruikt als planten die bekend staan om hun geneeskrachtige werking. Ze behoren tot de ‘Labiatae’ familie die bekend staat om hun therapeutisch potentieel.

‘Labiatae‘ of Lamiaceae zijn familie van aromatische planten die op grote schaal als culinaire kruiden worden gebruikt. Bijvoorbeeld basilicum, mentha, rozemarijn, salie, oregano, tijm, lavendel, enz.

Daarnaast zijn er verschillende wetenschappelijke namen die in verband worden gebracht met verschillende soorten van de Tulsi-familie. Het zijn, Ocimum sanctum L, Ocimum gratissimum, Ocimum canum, Ocimum basilicum, Ocimum kilimandscharium, Ocimum americanum, Ocimum camphora en Ocimum micranthum. Ze worden in verschillende delen van de wereld gekweekt en staan bekend om hun geneeskrachtige eigenschappen.

Ten tweede staat Ocimum sanctum L. in het Sanskriet bekend als ‘Tulsi’ en in het Engels als ‘Holy Basilicum’. “Tulsi” betekent ‘de onvergelijkbare’. En wordt aanbeden als een Godin. Het wordt gekweekt voor religieuze, medicinale doeleinden en voor essentiële olie. Daarom heeft Tulsi een emotionele betekenis in de Hindoeïstische religieuze tradities.

Terwijl verschillende namen hier zijn besproken, kunnen verwarrend zijn. Ik zal het wat vereenvoudigen.

Handig tabel

Tulsi Ocimum sanctum kan worden ingedeeld in drie populaire rassen op basis van hun aparte smaak en kleur.

Kleur Smaak Naam
Groen Lichtelijk zoet Rama Tulsi or ocimum Tenuiflorum
Paars en groen Lichtelijk pittig als peper Krishna Tulsi or Ocimum Tenuiflorum
Groen Sterk kruidige smaak en kruidnagelgeur Vana Tulsi or Ocimum Gratissimum

Dus, de termen basilicum en Tulsi/holy basil worden wederzijds gebruikt. De bodem, het water, het klimaat en de geografische omstandigheden bepalen de smaak, het aroma, de kleur van de bladeren en de geneeskrachtige eigenschappen. Verschillende soorten Tulsi kunnen ook worden gevonden als hybride soorten en worden geteeld over de hele wereld.

Morfologie van de plant

Tulsi is een eenjarige of vaste plant. Een studie beschrijft zijn kenmerken als een rechtopstaande, sterk vertakte struik met groene bladeren die zo’n 30-60 cm hoog kan groeien. De stam is zacht en heeft kleine haartjes. En de bloemen zijn klein en wit, die uit de centrale stengel boven op de plant komen.

Kortom, de hele plant, zijn wortels, bladeren, zaden en bloemen produceren een sterk aroma dat zich verspreidt in de regio waar hij groeit. Daarom worden ze ook wel invasieve planten genoemd.

Tulsi groeit het beste in goed gedraineerde grond met de juiste hoeveelheid water. Te veel water kan de bladeren geel kleuren. Dat gezegd hebbende, heeft het ook veel zon en schaduw nodig en is het niet bestand tegen koude temperaturen.

Tulsi in de geneeskunde

In de Ayurvedische geneeskunde is Tulsi het belangrijkste kruid dat wordt gebruikt in de meeste van zijn eigen geneesmiddelen. Het wordt beschouwd als de “Moeder-Geneeskunde van de Natuur” en “De Koningin der Kruiden,” en een “levenselixer”. Tulsi wordt vereerd om zijn geneeskrachtige effecten en spirituele eigenschappen. Ayurvedische medicijnen gebruiken Tulsi-extracten in verschillende vormen, waaronder oliën, pasta’s, crèmes, tabletten en poeder.

Verschillende studies op basis van Ayurveda verwijzen naar een reeks van aandoeningen waarvoor Tulsi wordt gebruikt:

  • Angst, hoest, astma, diarree, koorts, stress, dysenterie, artritis, oogziekten, otalgie, indigestie, hik, braken, maag-, hart- en genito-urinaire aandoeningen, rugpijn, huidziekten, ringworm, insecten-, slangen- en schorpioenbeten en malaria.
  • Een klinische studie meldt dat Tulsi is geattesteerd voor meerdere therapeutische acties, waaronder adaptogene, antimicrobiële, anti-inflammatoire, cardioprotectieve en immunomodulerende effecten.
  • De American Botanical Council meldt dat de Ayurveda heilige basilicum heeft gecrediteerd met talrijke acties. Zij omvatten: adaptogene, antibacteriële, anti-periodieke (voorkomt de herhaling van ziekteverschijnselen), antipyretische / febrifuge (vermindert koorts), antiseptische, krampstillend, carminatief (verlicht darmgas), diaphoretische (bevordert het zweten), slijmoplossend, zenuwstillend, en stimulerend.

Siddha geneeskunde is nog een ander traditioneel geneeskundig systeem afkomstig uit India en wordt al eeuwenlang beoefend. Dit systeem maakt ook gebruik van Tulsi voor verschillende therapeutische doeleinden.

Het Unani-systeem van de geneeskunde gebruikt de hele basilicumplant in gedroogde of sapvorm voor de bereiding van geneesmiddelen. Zo worden bijvoorbeeld Amenorroe, hoest, palpitatie en maagzwakte behandeld met basilicumextracten.

Farmalogische voordelen

Gebaseerd op honderden wetenschappelijke onderzoeken (waaronder in vitro, dierlijke en menselijke experimenten) onthult de westerse geneeskunde dat Tulsi vele farmacologische handelingen bezit. Om er maar een paar te noemen:

  • Antimicrobieel (met inbegrip van antibacterieel, antiviraal, schimmelwerend, antiprotozoöl, antimalaria en ontwormingsmiddel),
  • anti-diarree, anti-oxidant, anti-cataract, anti-inflammatoire, neuroprotectieve, cardioprotectieve, anti-diabetische, anti-hypercholesterolemie,
  • anti-hypertensief, pijnstillend, anti-allergisch, immunomodulerend,
  • centraal zenuwstelsel depressief, geheugenverbetering, anti-astmatisch, anti-thyroïde, anti-vruchtbaarheid, anti-ulcer, anti-emetische, anti-arthritische, activiteiten.

Verder meldt een andere studie dat er steeds meer bewijs is dat het Tulsi-blad en zijn extracten kunnen aanpakken. Zij omvatten fysieke, chemische, metabolische en psychologische stress door een unieke combinatie van farmacologische acties.

Voordelen voor de gezondheid van basilicum

  • Een studie uit 2014 meldt dat het milde kruid en de bittere smaak van deze aromatische plant Tulsi helpen om diep door te dringen in de droge weefselafscheidingen en het slijm en gas in het lichaam normaliseert. Bovendien voorkomt de dagelijkse consumptie van Tulsi ziekte, bevordert het de algemene lichamelijke gezondheid en het geestelijk welzijn.
  • De voedingswaarde van Tulsi is vitamine A en C, calcium, zink, ijzer en chlorofyl.
  • Het bevat alkaloïden, koolhydraten, vetten, glycosiden, fenolen, eiwitten, saponinen, tannines en terpenen.
  • Een studie meldt dat er vijfenveertig verbindingen en oliën in basilicum zitten. Zij omvatten rosmarijnzuur (een antioxidant), linalool, methylchavicol, methylkaneel, dimethyl en eugenol. De geneeskrachtige werking is vooral te danken aan rhymol, eugenol en kamfer.

Culinair gebruik van Basilicum

Het gebruik van basilicum in eten en drinken is zeer populair in verschillende culturen. Een van de belangrijkste functies van dit kruid is dat het zeer gebruiksvriendelijk is.

Infuseer Tulsi bladeren of extracten in een hete kop thee, gebruik de bladeren als topping voor salades, pizza’s of pasta’s, maal ze samen met andere kruiden voor een heerlijke Italiaanse pesto.

Ook wordt Tulsi- of basilicumolie gebruikt voor directe consumptie of kan het gefuseerd worden in eten en drinken.

Samenvatting: Tulsi (heilige basilicum)

  • Van de dagelijkse consumptie van Tulsi wordt gezegd dat het ziekte voorkomt, de algemene gezondheid, het welzijn en de levensduur bevordert en helpt bij het omgaan met de dagelijkse stress.
  • Studies rapporteren het gebruik van basilicum bij de behandeling van artritis, astma, bronchitis, verkoudheid, diabetes, koorts, griep, zweren en reuma.
  • Klinische studies over Tulsi melden dat het gunstig is bij de behandeling van tandvleesaandoeningen, mondzweren en slechte adem. Dit komt omdat het de organismen bestrijdt die tandbederf veroorzaken.
  • In de afgelopen tien jaar zijn er meer dan honderd publicaties over Tulsi verschenen. Ze onthullen de farmacologische en brede waaier van therapeutische toepassingen. Opmerkelijk is dat in de WHO Monografie ( vol.2,2002) ook het gebruik van basilicum wordt vermeld.
  • Experimentele studies over Tulsi hebben aangetoond dat ze een positief effect hebben op de verbetering van de immuniteit en het herstel van de homeostase in het lichaam. Stress-tests veroorzaakt door langdurige fysieke inspanning, blootstelling aan koude en overmatig lawaai hebben deze resultaten aan het licht gebracht.

De moderne menselijke gemeenschap heeft te maken met fysieke, metabolische en psychologische stress als gevolg van slechte eetgewoonten en een sedentaire levensstijl. De huidige Corona virus epidemie heeft de hele wereld geschokt. Maar laten we ook de pandemieën van obesitas, diabetes, kanker, dementie en depressie niet vergeten.

Kortom, de enige oplossing om ons te beschermen tegen infecties is het nemen van individuele verantwoordelijkheid. Maak een bewuste keuze om je aan te passen aan een natuurlijk plantaardig dieet en supplementen.

Terug naar blog
Vorig artikel

Volgend artikel

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.