Linalool als Terpeen

Linalool

Linalool is een natuurlijk voorkomende stof in bloemen en kruiden. Deze chemische stoffen of terpenen hebben een unieke geur en breiden hun toepasbaarheid uit naar veelzijdig gebruik.

Zo is het gebruik van linalool in voedsel, etherische oliën, cosmetica, medicijnen, smaakstoffen en agrarisch gebruik zeer gebruikelijk.

“Smell is a potent wizard that transports you across thousands of miles and all the years you have lived.”

Helen Keller

Wat is het dat een directe glimlach en een exclusief gevoel van innerlijke vreugde brengt als je iets heerlijks ruikt? In mijn ervaring, buiten woorden en uitdrukkingen om, lift het onmiddellijk mijn geest en brengt het me tot rust!

Ik weet zeker dat je het met mij eens bent als ik zeg dat onze reukzin een diepgaand effect heeft op onze mentale en fysieke gezondheid. In feite, als je verliefd wordt, is het allereerste wat je geest aantrekt de geur van je partner. Overtuigd? Lees verder.

Nou, ik hou er wel van om meer te praten over de relatie tussen liefde en de reukzin. Maar in dit artikel wil ik interessante wetenschappelijke feiten met je delen over terpenen, terpenoïden, Linalool als terpeen, de effecten en het gebruik ervan.

Wat is een Terpeen?

De cannabisplant wordt door de mensheid al sinds mensenheugenis gebruikt in voedsel, medicijnen,vezels en nog veel meer. Nu we het daarover eens zijn, is het duidelijk dat de cannabisplant een grote verscheidenheid aan chemicaliën en bestanddelen bevat. Daarvan behoren er 140 tot een brede categorie van aromatischeorganische koolwaterstoffen.

Deze koolwaterstoffen zijn ’terpenen’. Daarom zijn de enige twee elementen die in terpenen aanwezig zijn, koolstof (C ) en waterstof (H). Ze zijn dus vluchtig en onoplosbaar in water.

De aard van koolwaterstoffen in de studie van de organische chemie is dat, terwijl alle koolstofatomen zich groeperen en het kader vormen, dewaterstofatomen zich aan hen hechten in verschillende structuren.

Het belangrijkste is dat terpenen deessentiële bouwsteen vormen voor een bestanddeel,plantaardig hormoon, moleculen, pigmenten en cannabinoïden. Historische referenties over de toepasbaarheid ervan zijn vergaand. Inclusief parfums, medicijnen en smaakstoffen.

Wat is een Terpenoïde

Terpenen en terpenoïden zijn secundaire bestanddelen. Hoewel de twee termen door elkaar worden gebruikt, zijn ze verschillend.

Hetoxidatieproces verandert de terpenen chemisch in ’terpenoïden’. De terpenoïden zijn afkomstig vangedroogde en uitgeharde planten.

Dit is vergelijkbaar met wat we in de vorige post overCannabinol (CBN) hebben besproken, namelijk dat de afbraak van THC in cannabis heeft geleid tot de vorming van CBN.

Laten we het nu hebben over de chemische structuur. Terpenoïden bevattenzuurstof in hun chemische samenstelling. Aan de andere kant bevatten terpenen alleen Koolstof en Waterstof, zoals hierboven vermeld.

Bovendien blijkt uitstudies dat terpenoïden een zeer diverse groep van natuurlijke producten zijn die in veel planten voorkomen. Daarom is de toepasbaarheid ervan in de farmacologie ook vergaand.

Bijvoorbeeld:

 • Eenstudie uit 2014 meldt dat verschillende terpenoïden worden uitgebuit voor hun waarde in het tegengaan van kanker, malaria, ontstekingen en infectieziekten.
 • Veel terpenoïden zijn in associatie gebracht met industriële toepassingen of natuurlijke interacties van planten.
 • Volgens destudie uit 2017 zijn terpenoïden de belangrijkste fysiologisch actieve verbindingen in de Chinese kruidengeneeskunde.
 • Terpenoïden zoalsmenthol en Taxol hebben een hoge economische waarde voor voedselaroma’s, geurstoffen en medicinale toepassingen.

Terpenen en cannabis

We begrijpen dat terpenen verantwoordelijk zijn voor het leveren van de aroma’s en geuren. Vandaar dat ze verantwoordelijk zijn voor het brengen van dearoma’s in cannabis. Inderdaad, dit helpt bij het onderscheiden en identificeren van de vele cannabissoorten.

Terpenen komen in hoge concentraties voor, met name in deon-bemeste vrouwelijke cannabisbloem voordat deze volledig gerijpt is.

Met andere woorden, plantenextracten wordenvóór de veroudering geconsumeerd voor de bereiding van etherische oliën.

Verder werken terpenen samen met receptoren en neurotransmitters en functioneren ze alsserotonine-opname-remmers.

Kortom, hoge concentraties van specifieke terpenen bezitten duidelijke geuren en leveren uiteenlopende effecten op. Bijvoorbeeld:

Om de terpenen en de wederzijdse acties van cannabis samen te vatten, meldt eenstudie uit 2011 dat terpenen dienen als remmers voor de psychoactieve effecten van THC, wat leidt tot een potentiële mogelijkheid om de therapeutische eigenschappen van THC te bestuderen.

Linalool

Na het bespreken van terpenen en terpenoïden is het nu een stuk makkelijker om Linalool te begrijpen.

 • Een studie definieert Linalool als een niet-cyclisch monoterpeen.
 • Het komt van nature voor in oliën van kruiden, bladeren, bloemen en hout.
 • Pure linalool heeft een frisse, schone, milde,lichte bloemengeur met een lichte citrussmaak.
 • Ongeveer 200 soorten planten produceren Linalool. Bijvoorbeeld Lavendel, Roos,Basilicum,Neroli-olie en verschillende aromatische planten.

Het is noemenswaardig om een uniek kenmerk van monoterpenen zoals Linalool te benoemen. Deze planten laten monoterpenen vrij in de atmosfeer. Als gevolg daarvan stoten bossen monoterpenen uit om aerosolen te vormen. Onderzoek definieert aerosolen als deeltjes die zich in de atmosfeer ophouden en een belangrijke rol spelen bij de condensatie van wolken. Daarom leidt de rol van monoterpenen indirect tot een verbeterde aerosolvorming die het klimaat zou kunnen koelen.

Linalool bronnen

 1. Lamiaceae planten inclusief munt,
 2. Koriander, zoete sinaasappel, zoete basilicum
 3. Kaneel, rozenhout
 4. Citrusvruchten
 5. Berkenbomen
 6. Schimmels

Linalool effecten

In grote lijnen heeft het bestuderen van de farmacologische effecten van linalool als terpeen de laatste tijd meer aandacht en belangstelling gekregen.

In de eerste plaats wordt instudies melding gemaakt van de pijnstillende en anticonvulsieve effecten ervan.

Ten tweede zijn de antimicrobiële, ontstekingsremmende, antioxiderende en cardiovasculaire effecten in rattenmodellen tot2014 bestudeerd.

Daarnaast worden delokale verdovingseffecten van Linalool vergeleken met die van procaïne en menthol.

De algemene therapeutische effecten en het potentieel ervan worden toegepast in dedermatologie.

Gebruik van Linalool

De toepasbaarheid van Linalool in de voedings-, farmaceutische, cosmetische en agrarische industrie is verreikend.

 • Linalool is een essentieel tussenproduct bij de productie vanvitamine E,
 • Studies verwijzen naar de anticonvulsieve en antiglutamatergische eigenschappen ervan wanneer ze worden onttrokken aanOcimum basilicum.
 • Er is een verwijzing naar het antidepressivum en het immuunsysteemversterkende effect van Linalool.
 • Traditioneel gebruikt de volksgeneeskunde een breed scala aan Linalool-producerende soorten. Ook in dearomatherapie geneest het een verscheidenheid aan acute, chronische kwalen.
 • Bij deproductie van geuren voor shampoos, zepen en detergenten
 • Ze weren ookmuggen af met 93%.
 • Als het gaat om het opsporen van Linalool in de voedingsindustrie, kun je ze vinden in bijna allealcoholische en niet-alcoholische dranken. Ook harde en zachte snoepjes, kauwgom, ijsjes, gelatinepudding, vleesproducten, gebakken voedsel, etc.
 • Het gebruik van Linalool inverzorgingsproducten voor huisdieren komt ook veel voor.
 • Het gebruik inhuishoudelijke producten wordt kwantitatief bestudeerd. Zoals vloeibare was voor marmer, keramiek, plastic en gelakte houten vloeren.
 • Samenvattend, over het gebruik van Linalool, is het interessant om te vermelden dat sommige planten hunterpenen gebruiken als een verdedigingsmechanisme om roofdieren weg te houden. En sommige planten gebruiken hun aromatische moleculen om bestuivende insecten (zoals bijen) aan te trekken die hen helpen zich voort te planten.

Snelle samenvatting

Terpenen zoals Linalool bezitten immense eigenschappen omdat ze deel uitmaken van de meeste producten van ons dagelijks leven.

Het belangrijkste is dat we de vooruitgang in de technologie en de geneeskunde echt waarderen. Talrijke door de wetenschap erkende en geïdentificeerde stoffen trekken uiteindelijk de aandacht van de farmaceutische industrie.

Ook onze wanhopige zoektocht naar duurzame oplossingen heeft onze kijk op de levensstijl, voeding, gezondheid en geneeskunde beïnvloed en veranderd.

Een breed scala aan consumentenproducten maakt gebruik van terpenen en terpenoïden voor de productie. Maar op dit moment zijn fabrieken nog steeds de belangrijkste bron. De uitdaging is hier om dehoge kosten en de lage opbrengst van de extracten op te vangen. Het gebruik van bio-synthetische terpenoïden is een goedalternatief.

Terug naar blog
Vorig artikel

Volgend artikel

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.